25 Μαρτίου και γιορτάζουμε την που έγινε εναντίον του τουρκικού ζυγού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.Στην ουσία αναφερόμαστε στην ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον τωνΤούρκων με σκοπό την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους, του ελληνικού κράτους που υπάρχει ακόμη και σήμερα.Γιορτάζουμε την ανεξαρτησία της Ελλάδας και την 25η Μαρτίου γιορτάζουμε ουσιαστικά την έναρξη και όχι τη λήξη της επανάστασης.Η Επανάσταση, ξεκίνησε ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου του 1821, από τον πρίγκηπα Αλέξανδρο Υψηλάντη.
Συγκεκριμένα στην Ελλάδα η εξέγερση ξεκίνησε από την Πελοπόννησο και γρήγορα εξαπλώθηκε στη Στερεά Ελλάδα κι μετά σε ολόκληρη τη χώρα.Σύμφωνα με τους λαϊκούς θρύλους η Επανάσταση ξεκίνησε από τα Καλάβρυτα και συγκεκριμένα από την Αγία Λαύρα.Σύμφωνα με την παράδοση ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε κρυφά τη σημαία
της Επανάστασης στις 25 Μαρτίου 1821, δίνοντας το έναυσμα για τον
απελευθερωτικό αγώνα.
Πάράλληλα,όμως αξίζει να αναφερθεί οτι σύμφωνα με μια άποψη η ημερομηνία επιλέχθηκε αφενός λόγω της θρησκευτικής σημασίας της και αφετέρου γιατί πίστευαν ότι την ημέρα εκείνη θα μπορούσαν να κρύψουν την Επανάσταση μέσα στους θρησκευτικούς πανηγυρισμούς. Έτσι, η επέτειος εορτασμού του ιστορικού αυτού γεγονότος καθορίστηκε να γίνεται κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου.
Αρχικά έγινε μια εισαγωγή στο θέμα μας μέσα απο το παράκατω βίντεο,με τη βοήθεια του οποίου παρουσιάζονται βασικοί ήρωες, άνδρες και γυναίκες και στο τέλος έγινε αναφορά στη φορεσιά του Έλληνα τσολιά.
Δημιούργήσαμε ο δικό μας τσολιαδάκι..
Κατασκευάσαμε τις σημαιούλες μας, η σημαία είναι αυτή που χαρακτηρίζει την κάθε χώρα.Στη δική μας περίπτωση η επιλογή του χρώματος έγινε με το μπλε της θάλασσας και το ασπρό του αφρού της.Επιπλέον, έγινε αναφορά στο σταυρό πουέχει η σημερινή σημαία, ο οποίος είναι σύμβολο του χριστιανισμού.Μετρήσαμε τις γαλανόλευκες γραμμές και είπαμε γιατί και τί συμβολίζει.Πιο συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στην ιστορική φράση “Ελευθερία ή Θάνατος”, ένα σύνθημα, για το οποίο πολέμησαν οι Έλληνες. Κάθε γραμμή λοιπόν της
σημαίας μας αντιστοιχεί σε μία συλλαβή της φράσης αυτής.Στη συνέχεια είδαμε και τις σημαίες της επανάστασης. Με τη βοήθεια της παρουσιάσης απο το Καποδιστριακό μουσείο σχολιάσαμε και παρατηρήσαμε τις σημαίες μας.
*τα δικά μας αυτοσχέδια κολλάζ
*Παράλληλα,όμως, έγνε αναφορά στον Ευαγγελισμό της θεοτόκου. Συγκρίναμε εικόνες του ευαγγελισμού στη δυτική και ορθόδοξη παράδοση,ομοιότητες και διαφορές.Έγινε χρήση εποπτικού υλικού απο το διαδίκτυο, είδαμε τη συνοπτική παρουσιάση που ακολουθεί και φτιάξαμε τα δικά μας κρινάκια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου