Αγροτικό Μουσείο Πετροπηγής
Στα πλαίσια επεξεργασίας της θεματικής ενότητας "Η ζωή στα παλιά χρόνια", επισκεφθήκαμε το αγροτικό μουσείο Πετροπηγής. Στο συγκεκριμένο μουσείο υπήρχαν άτομα που μας ξενάγησαν στο χώρο του μουσείου, τα νήπια είδαν απο κοντά αντικείμενα απο την καθημερινή ζωή των ανθρώπων,αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στο χωράφι αλλά και στο σπίτι. Πινακωτές, παλιές ραπτομηχανές, εργαλεία ήταν κάποια απο τα εκθέματα του μουσείου.Μετά την επιστροφή μας επεξεργαστήκαμε κάποια απο αυτά με τη βοήθεια του φωτογραφικού υλικού που είχαμε πλέον στη διαθεσή μας. Στην παρουσίαση που ακολουθεί παραθέτουμε ένα μέρος απο αυτά που είδαμε, καταγράψαμε στην επίσκεψη μας.
Είδαμε την ανέμη, αυτή που είναι η αρχή για όλα τα παραμύθια μας, ετσι σιγά σιγά στο χώρο του μουσείου και του σχολείου ξετυλίξαμε το νήμα του χρόνου από τα παλιά χρόνια έως σήμερα. Η επεξεργασία του θέματος μας έγινε μέσα απο όλα τα γνωστικά αντικείμενα.
https://drive.google.com/file/d/1Zihiz5mdML07oDg_ILtdvHyeRVqSAhMa/view?usp=sharing
Ναυτικό Μουσείο Καβάλας
Με αφορμή τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου αποφασίσαμε να κάνουμε μια δράση σε συνεργασία με το ναυτικό μουσείο Καβάλας.'Εγινε η επεξεργασία του θέματος στο νηπιαγωγείο,είδαμε,γνωρίσαμε παρατηρήσαμε τύπους καραβιών, κάναμε κολλάζ, μιλήσαμε για το υποβρύχιο Παπανικολής,το αντιτορπιλικό 'Ελλη.Το κυριότερο μέρος της εργασίας μας θεματικά, αναφέροταν στο χρονικό του 1940, εστιάζοντας περισσότερο στον αγώνα στη θάλασσα.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το ναυτικό μουσείο Καβάλας το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Ραψανη.Το συγκεκριμένο μουσείο στεγάζεται σε ένα πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο,κοντά στη θάλασσα και αποτελεί ένα στολίδι για την πόλη μας, ενώ δικαιώνει τον κάθε επισκπέπτη ο οποίος τυγχάνει μιας μοναδικής ξενάγησης απο τους ανθρώπους του μουσείου.
Το ναυτικό μουσείο Καβάλας μπορεί κάποιος να βρεί, πίνακες λαϊκών Καβαλιωτών ζωγράφων με θέματα από τη θάλασσα και τη ζωή της.Μοντέλα πλοίων, πιστά αντίγραφα παλαιότερων καραβιών. Θαλασσινές φωτογραφίες πολλά όργανα ναυσιπλοϊας καθώς επίσης και κάποια αντικείμενα από την αρματωσιά των καραβιών.Στο χώρο υπάρχουν ημερολόγια καραβιών & ναυτιλιακά φυλλάδια με μαρτυρίες περιπετειών των ναυτικών μας.Επίσης στο χώρο υπάρχουν και προϊόντα της θάλασσας.
Περιηγηθήκαμε στο χώρο του μουσείου,δώσαμε τα δικά μας σήματα μορς, γίναμε καπετάνιοι στη γέφυρα, είδαμε πολλόυς πίνακες, ναυτικούς κόμπους,φανάρια,παράσημα όλα μας εντυπωσίασαν και μας μάγεψαν.
Στο νηπιαγωγείο ζωγραφίσαμε τις εντυπώσεις μας από το μουσείο,φτιάξαμε τα δικά μας καραβάκια με απλά υλικά.Στο βίντεο που ακολουθεί παραθέτουμε μέρος του υλικού της επίσκεψης μας.
Το ναυτικό μουσείο Καβάλας μπορείτε να το βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:
http://www.nmkav.gr/index.php/contact
Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού Καβάλας
Πάσχα ήθη έθιμα και αποφασίσαμε να επισκεφθούμε το μουσείο προσφυγικού ελληνισμού Καβάλας για να δούμε με τι στόλιζαν οι νοικοκυρές τα σπίτια τους, τι έφτιαχναν εκείνες τις μέρες; τι σκεύη χρησιμοποιούσαν; Πως στόλιζαν το σπίτι τους για τη μεγάλη γιορτή; Με τη συνοδεία γονιών επισκεφτήκαμε το μουσείο προσφυγικού ελληνισμού Καβάλας.
Το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, στο νέο κτίριο όπου φιλοξενείται πλέον, μπορεί να είναι μικρό, αλλά φανερώνει το μεγαλείο του προσφυγικού ελληνισμού παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για το μακρύ ταξίδι των Ελλήνων προσφύγων από τη Μικρά Ασία προς τη Μητέρα Ελλάδα. Με την πρωτοβουλία των μετέπειτα εφόρων του Μουσείου, άρχισε η αναζήτηση κειμηλίων και κάθε λογής αντικειμένων, που είτε προήλθαν από τις παλιές πατρίδες είτε αποκτήθηκαν εδώ στα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης των προσφύγων στην Καβάλα και στην ευρύτερη περιοχή της. Έτσι, βήμα - βήμα, μέσα σε κάποια χρόνια, αθόρυβα και συστηματικά στήθηκε το «Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού» της Καβάλας.
Το κτίριο που στεγάζει το μουσείο βρίσκεται κοντά σ’ ένα από τα επιβλητικότερα μνημεία της Καβάλας, τις Καμάρες - το μεσαιωνικό υδραγωγείο- και σε αυτό φιλοξενήθηκαν δεκάδες οικογένειες προσφύγων και απόγονοι εκείνων των οικογενειών όταν ήρθαν στην Καβάλα το 1922. Πληροφορίες για το μουσείο μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο https://www.facebook.com/groups/259447244176313/
Στην παρουσίαση που ακολουθεί υπάρχουν ενδεικτικά κάποιες φωτογραφίες από την επίσκεψη μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου