Tο έργο με τίτλο «Ξεκινήστε ένα ταξίδι τοπικών
γεύσεων και προϊόντων» δημιουργήθηκε με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών
ηλικίας τεσσάρων έως έξι ετών και την εξοικείωσή τους με τοπικά προϊόντα και
γεύσεις της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Μέσα από ένα εικονικό
διαδικτυακό ταξίδι οι μαθητές όχι μόνο θα αλληλεπιδράσουν και θα εμπλουτίσουν
τις γνώσεις τους αλλά και θα εξοικειωθούν με τα τοπικά προϊόντα, θα γευτούν, θα
τα επιλέξουν και θα τα προωθήσουν χρησιμοποιώντας ΤΠΕ.
Το πρόγραμμα και οι δρασεις απο τη σχολική μας μονάδα είχε ως εξης:
1.Στην πρώτη φάση δόθηκε απο τους δημιουργούς του έργου το πρόγραμμα και ο σχεδιασμός τον οποίο θα ακολουθόυσαμε, η γλώσσα του πλάνου ήταν στα αγγλικά,το έργο είχε την ακόλουθη δομή,πιο συγκεκριμένα
1st Month:
- 1stvideo conference and meeting
of partner teachers.
- Our countries and schools will be located
on the map.
- Our schools will be presented.
2nd Month:
- Α logo of
the project will be designed and proposed.
- Introduction of ourselves and message
exchange.
- 2ndvideo conference and meeting
of partner students.
3rd Month:
- Create a mascot for the project.
- 3rdvideo conference in order to
present the mascot.
- Research on our knowledge concerning local
products.
- Information and exchange of data concerning
local products.
- Images of local surrounding products, or
products that we have already tasted.
4th Month:
- Interview with local trades people and
producers
- Creation of a playing corner in school with
local products and flavor
- 4thvideo conference for the
presentation of the playing corner
- Enrichment of each corner with products of
distinguished partners
- Creation of a poster for
the promotion of local products.
5th Month:
- Collection and exchange of local recipes
- Creation of a menu
- Cooking and tasting
- 5th video conference for the
selection of tastes
- Local flavors and products’ brainteasers
6th Month:
- Project evaluation
- Presentation of the project
- 6thvideo conference: project
closure and greetings
- Project diffusion
Στη δεύτερη φάση έγινε ένας πρώτος χαιρετισμός, μια αρχική παρουσίαση των σχολικών μονάδων αλλά και των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.Εντοπίσαμε λοιπόν τις χώρες και τα νηπιαγωγεία τα οποία συμμέτειχαν στο έργο μας.Ιδρυτικό σχολείο ήταν το Νηπιαγωγείο ποταμού και συνιδρυτής το νηπιαγωγείο Μεσογής Κύπρου.Μετά απο επικοινωνία με τους εταιρους μας συφωνήθηκε το συνεργατικό εργαλειο μετο οποίο ένα αεροπλανο θα ταξίδευε απο το ένα νηπιαγωγείο στο άλλο.Το εργαλειο που χρησιμοιποιήσαμε ήταν το pictramap είναι ένα ψηφιακό πρόγραμμα δημιουργίας κινούμενου χάρτη.Στο νηπιαγωγείο μας προκειμένου να συνεργαστουν ανα δυαδες τα νήπια δημιουργήσαμε ενα ακόμη ψηφιακό χάρτη τον οποιο επεξεργάζοταν τα νηπια ναπασα στιγμή τόσο με τη βοήθεια της νηπιαγωγού όσο και με της εκπαιδευτικού των αγγλικών,με αυτό τον τρόπο επεξεργαζομασταν αναγνωστικα και φωνολογικά τις ονομασίες των περιοχών των εταίρων μας,γινόταν χρήση τπε.Ο ρόλος των εκπαιδευτικών καθοδηγητικός ενώ ο απώτερος στόχος η εξοικείωση των νηπίων με τις νέες τεχνολογίες αλλά και η συνεργασία μεταξυ τους. Το αεροπλάνο μας ξεκιναει σε ένα ταξιδι γεύσεων
'Εγινε η πρωτη συνάντηση πρώτα των εκπαιδευτικών και μετά των μαθητών των τμημάτων που συμμετέχουν στο έργο,η εμπειρία μοναδική!
Δημιουργήσαμε βίντεο με παρουσίαση των σχολείων μας................
Στη συνέχεια η καθε όμαδα κλήθηκε να δημιουργήσει το δικό της λογότυπο με ότι υλικά επιθυμούσαν και με οποιοδήποτε τρόπο.
Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση των προτάσεων, η δεύτερη συνάντηση με τους μαθητές μας για να ψηφίσουμε το καλύτερο λογότυπο. Μετά απο την ψηφοφορία τα μέλη του έργου συνεργάστηκαν προκειμένου να παρουσιάσουμε με ένα συνεργατικό εργαλείο όλα τα λογότυπα, στη συνέχεια πατώντας στους συνδέσμους, μπορεί κάποιος να ανατρέξει στα αντίστοιχα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν αλλά και σε βίντεο που έγιναν κατά τη δημιουργία της αφίσας από το τμήμα μας.Η συνάδελφος απο ην Κύπρο δημιούργησε ένα padlet στο οποίο συνθέσαμε τα στοιχεία που αφορούσαν το λογότυπο της κάθε ομάδας
Η καθε ομάδα του έργου έστειλε το δικό της μήνυμα και μια κατασκευή που επιθυμούσε στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας υπάρχει στο παρακάτω σύνδεσμο:
Στην επόμενη φάση επιτάχθηκε η δημιουργικότητα και η φαντασία νηπίων και εκπαιδευτικών προκειμένου να δημιουργήσουμε τις μασκότ του έργου.Στο τέλος της αποστολής έγινε παρουσιάση των κατασκευών μας στους εταίρους και τους μαθητές μας.προκειμένου να υπάρχει μαι συνολική,δυναμική,δημιουργικη παουσίαση όλες οι δημιουργίες συγκεντρωθηκαν σε ένα ηλεκτρονικο βιβλιο η εφαρμογή που χρησιμοιήθηκε ήταν το storyjumber προκειμένου να γίνουν πιο ελκυστικές και προσιτές στα νήπια. To νηπιαγωγείο Ποταμού έδωσε την τελική μορφή του συγκεκριμένου έργου.
Το βιβλίο των μασκότ του Embark of a journey on local flavors and products
H ανίχνευση των αρχικών ιδεών των νηπίων έγινε σε πρωτο στάδιο με το πρόγραμμα canvas.Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε οτι ζητήθηκε απο τους γονείς να φέρουν υλικό απο τοπικους τουριστικούς οδηγούς ,φυλλάδια,ενημερωτικά έντυπα στα οποία υπήρχαν τοπικα προιοντα τα ψηφιοποιήσαμε και τα ενσωματώσαμε σε μια παρουσίαση για να την επεξργαστούμε καλύτερα με τη χρήση προβολέα στην τάξη μας.
Ανίχνευση αρχικών ιδεών των νηπίων για τα τοπικά προϊοντα της Καβάλας
Στη συνέχεια ένα ακόμη απο τα τμήματα του νηπιαγωγείου Ποταμού δημιούργησε μια εικονική έκθεση περιήγησης στα τοπικά προϊοντα όλων των ομάδων.
Οι ιδέες μας για τα τοπικα προϊοντα σε μια απιστευτη ιδιαίτερη και μοναδικη έκθεση!
Η κάθε ομάδα ήταν απαραίτητο να δημιουργήσει το δικό της μενου και να το προτείνει στους συμμετέχοντες του έργου. η πρόταση μας είχε πορεκτικό κυρίως πιάτο και επιδόρπιο.Κόψαμε φωτογραφίες απο μενου εστιατορίων και δημιουργήσαμε ένα βιβλίο το οποίο πλαστικοποιήθηκε και προστέθηκε στη βιβλιοθήκη του νηπιαγωγείου,παράλληλα όμως το μενού μας δημιουργήθηκε σε ψηφιακή μορφή στο πρόγραμμα postermywall.
Το μενού της Καβάλας
Ο Κωνσταντής και η Περιστέρα ανέλαβαν να παρουσιάσουν τις συνταγές που ψηφίστηκαν απο τα νήπια του 20ου νηπιαγωγείου.Το πρόγραμμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν του Eme content
Ο Κωνσταντής και η Περιστέρα μοιράζονται τις συνταγές τους με τους λάτρεις του καλού φαγητού
H αξιολόγηση του προγράμματος έγινε σε τρια επίπεδα,πιο συγκεκριμένα για γονείς,εκπαιδευτικους και μαθητές:
Το έργο μας βραβευτηκε με Εθνική ετικέτα ποιότητας,συγχαρητήρια σε ολους τους συμμετέχοντες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου